Fotografia

Składniki na około 8-10 sztuk
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli

Przepis

Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię i smaż pancakes z dwóch stron, na średnim ogniu. Podawaj z syropem klonowym (to rzecz jasna), a także masłem lub cukrem.

Mleko zawsze można zastąpić maślanką (i Amerykanie na domowy użytek tak właśnie robią, bo maślankę – podobnie jak mąką – trudno nieraz dostać w zwykłym sklepie…). 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl